
Първата Чабата е описана още в Римската Империя през далечната 168 г. пр. Хр. Днес са известни над 78 разновидности на хляба Чабата. Получила е името си, заради сплесканата си форма и приликата с чехъл – на италиански „Zapatilla, „Сhapata”, или буквално „чехъл/пантоф&rdquo
Основните характеристики на чабатата са нейната хрупкава коричка и мека среда, която е с големи кухини. Всичко това е благодарение на дългото време на втасване около 8 часа и на обилното количество вода и зехтин, което се използва при замесване на тестото. Точно „бавното и педантично” действие на маята е това, което прави чабатата особено лесносмилаема. Всъщност, а може би не всички го знаят, втасването е биохимичен процес, при който сложните въглехидрати на брашното се трансформират в по-прости захари, които са по-лесни за обработване. Така приготвеното влажно тесто е изключително трудно за обработка и придаване на правилна форма. Прекалено дългата ръчна обработка се избягва на всяка цена. С тестото се работи с много леки и нежни докосвания, така че нито едно от благородните въздушни балончета да не бъде отстранено.
Country of Manufacture | No |
---|---|
Производител | No |