Моцарела "PADANIA"

2,49 лв.
SKU
120101
0,125 кг

Детайли

Италианско прясно сирене, с мека, маслена текстура. Отглеждана в Южна Италия моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечена върху резен домат и с добавен лист босилек.

Вина, с които се съчетава: Пино ГриджоКианти

 

Исторически данни

Моцарелата е част от категорията сирена тип „паста филата”, които се характеризират с типична влакнеста структура, благодарение на уникалното качество на млечния казеин, който се усуква, източва, преде в подходящи условия на киселинност и температура. В началото моцарелата възниква като по-малко благородна разновидност на на Проволата ( Проволоне ),  като причина за това  е трудността на съхранение и търговия със своите особени характеристики на свежест, които определят ограничено й използване. От 700 г. нататък, с подобряването търговските коридори, консумацията на моцарела прогресивно нараства, докато днес се е развила като едно от най-разпространените сирена в целия свят. Технологията на подквасване на „паста филата” е историческо наследство от италианската млечна традиция, която в миналото е била съсредоточена в Южна Италия. Терминът разбира се произлиза от глагола “mozzare – отсичам, пресичам”: „сиренарът”, с ръце поставени като клещи, които оформят  пастата на порции в исканите размери, които именно образуват „моцарелите”.  Най-древният сигурен цитат на първоначалния термин ”mozza” е преди 1481 г. от флорентинеца Джовани ди Паоло Ручелаи. Целият термин „моцарела“ се среща за първи път през 1570 г,, в една готварска книга на готвач в папския двор - Скаппи. От друга страна има сведения, че консумацията на моцарела в централна Южна Италия датира много преди това, още от времената на гръцката колонизация ( 4 в. пр.Хр. ),  когато се заселват и биволските стада. Гърците, още от времето на Перикъл имали навика да я консумират по време на театралните представления.  Консумацията на моцарела прогресивно нараства и днес се е счита като едно от най-разпространените сирена в целия свят.

 

Повече информация
Енергийност (100 g) 284Kcal /1178KJ
Белтъчини (100 g) 20.0 g
Въглехидрати (100 g) 1.4 g
Мазнини (100 g) 22.0 g
Производител Епиу
Write Your Own Review
Оценявате продукта:Моцарела "PADANIA"
Твоята оценка
Открихме и други продукти, които може да ви харесат!
© 2017 Foodie trade. Всички права запазени.