Мортадела

2,79 лв.
SKU
110157
0.100 кг

Любопитни факти

Произходът на името Мортадела все още е повод за спорове, но би трябвало да поризхожда от времето на Римската империя. Според някои произхожда от “murtatum”, което означава месо, фино накълцано в хаван ( mortarium ), инструмент, използван, за да го намачка . Други обаче смятат, че произлиза от “mortarum”, наденица, подправена с плодове от мирта.

Мортадела Болоня е колбас със защитен призход на стоката - IGP

Приозводство

Постните меса ( 70 % от цялото, съставени предимно от надлъжните мускули на задните части и гърба ) се хомогенизират на студено докато се получи размер 0,9 мм, подправени с микс от подправки ( concia – който може да съдържа, освен сол и пипер, мляко на прах, аромати, подправки, ароматни треви, шам фъстък, захар и добавки ) и добавки от кубчета мазнина ( остатъкът от 30 %, извлечен от гърлото ). След това, както е по традицията, се пълнят в т.н. мехур от прасе или крава. Следва приготвяне на ниска температура във печки със сух въздух до около 70 градуса и охлаждане чрез обливане ( наподобява обливане с душ )

Разпространение

Освен в Емилия Романа, производството може да се осъществява и в пиемонте, Ломбардия, Венето, Тоскана, Марке, Лацио и област Тренто.

Повече информация
Country of Manufacture
Производител Каса Модена
Write Your Own Review
Оценявате продукта:Мортадела
Твоята оценка
© 2017 Foodie trade. Всички права запазени.